News
Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne ”Grębkowianie”
14.12.2022
W spotkaniu wzięło udział 27 osób, w tym duża część pań z Klubu Seniora w Grębkowie a także p. Małgorzata Buttitta ekspert w dziedzinie historii i tradycji kulinarnych, dr. Mirosław Roguski autor książek historycznych. Pani Małgorzata Buttitta opowiedziała m.in. o tradycjach kuchni staropolskiej a także o kuchni współczesnej. Dzięki jej staraniom została wydana książka pod tytułem „W dawnej kuchni pogranicza polsko –litewskiego” w której zawarte są przepisy kulinarne spisywane przez ochmistrzynię w majątku Proszew gm. Grębków p. Marcjannę z Jawornickich Oborską w 1825 roku. Ciekawostką jest, że w dawnych czasach nie jadano świeżych warzyw ale przede wszystkim: gotowane, duszone, zakwaszane. Alternatywą dla takich warzyw są warzywa i owoce grillowane. Na warsztatach przygotowano m.in. szaszłyki warzywne z pieczarką, pieczone ziemniaki, jabłka z camembertem i żurawiną, jabłka z miodem i cynamonem, warzywa marynowane w sosie, banany z miodem, kaszanka z cebulką i jabłkiem. Te dania można przygotować podczas grillowania jak i w sezonie zimowym w piekarniku.